Oxalis

Teeltseizoen: week 5 tot week 40

De blaadjes van een Oxalis lijken ontzettend op een klavertje vier. Het is dan ook niet gek dat het plantje geluksklaver genoemd word. Een unieke omschrijving van geluk is Ikigai. Dit is een Japanse benaderwijze over 'zin aan het leven geven' en één van de geheimen voor een lang gelukkig leven. Door onze Ikigai Oxalis lijn gaat het niet enkel om de plant maar ook om de boodschap.

De Oxalis is een veelzijdige plant met meer dan achthonderd familieleden wereldwijd. Bij Bejafleur vind je drie soorten, met elk zijn eigen boodschap.

  • Root to rise. De Oxalis Triangularis staat voor wilskracht en wijsheid. Deze paarse variant heeft een hard groeiende populariteit, op veel hippe Urban Jungle/Planten kanalen op instagram zie je deze plant al voorbij komen. De plant wordt met name gewaardeerd om zijn prachtige blad, dit heeft wel wat weg van een grote vlinder
  • Green boost. Het gevoel van een nieuwe dag, daar staat de Oxalis Papillonacea voor. Waan jezelf in de natuur en ga terug naar de basis. Deze groene variant wordt met name in Ierland en Noord-Amerika zeer veel gekweekt. Zo wordt het op Sint-Patricksday veel verkocht. Het komt voort uit de Ierse cultuur, waarin het klavertje staat voor hoop, vertrouwen, liefde en geluk.
  • Blooming spirit. Met de Oxalis mijke kom je tot bloei. Bij deze plant draait het om het accepteren van jezelf en het koesteren van relaties en vriendschappen. Deze rood/paarse plant laat ieder huis stralen. 

De verschillende soorten hebben een gezamenlijk kenmerk. Ze kennen namelijk allen een verschil van dag & nacht. De plant gaat ’s nachts "slapen". Dit houdt in dat de plant, als deze in het donker staat, zijn blaadjes en bloemen dichtknijpt. In het daglicht staan de blaadjes en bloemen open om zoveel mogelijk licht te kunnen vangen.

De Oxalis is een bijzonder product met een rijke culturele geschiedenis. Daarnaast zijn de eigenschappen van dit plantje uniek in de plantenwereld.

Bejafleur is een van de kwekers in Europa die Oxalis kweken. De drie bovengenoemde soorten worden door deze kwekerij met grote zorg gekweekt. Om dit zo duurzaam mogelijk te doen, worden er helemaal geen beschermingsmiddelen gebruikt. De Oxalis worden vanuit bolletjes in twee verschillende potmaten gekweekt; 10.5 en 8cm.

 

Kijk voor meer informatie op onze Ikigai Oxalis webpagina