Oxalis

Teeltseizoen: week 5 tot week 40

De blaadjes van een Oxalis lijken ontzettend op een klavertje vier. Het is dan ook niet gek dat het plantje geluksklaver genoemd word. Met meer dan achthonderd familieleden wereldwijd is het een zeer veelzijdige plant.

De bekendste soorten zijn de Oxalis Deppei, Oxalis Triangularis en Oxalis Papillonicea. De Oxalis Deppei word op grote schaal in Duitsland als ‘’Gluckswunsch’’ gegeven in de periode rondom de jaarwisseling. Hier hoort een typisch schoorsteenmannetje bij. De Oxalis Deppei kenmerkt zich door het kleurverschil in het blad, in het Engels wordt dit soort ook wel ‘Iron Cross’’ genoemd. Je kan wel zien waarom!

De Oxalis Triangularis heeft een hard groeiende populariteit, op veel hippe Urban Jungle/Planten kanalen op instagram zie je deze plant al voorbij komen. De plant wordt met name gewaardeerd om zijn prachtige blad, dit heeft wel wat weg van een grote vlinder.

De derde bekende variant is de Oxalis Papillonacea. Deze word met name in Ierland en Noord-Amerika zeer veel gekweekt. Het is een feestdag artikel, op Sint-Patricksday word dit veel verkocht. Het komt voort uit de Ierse cultuur, waarin het klavertje staat voor;

  • Hoop
  • Vertrouwen
  • Liefde
  • Geluk !

Naast deze betekenissen is nummer 4 natuurlijk een heilig getal. Ga maar na, er zijn 4 jaargetijden, 4 elementen, 4 evangelisten (Johannes, Mattheus, Marcus en Lucas) en 4 windstreken.

Deze verschillende soorten hebben nog een ander gezamenlijk kenmerk. Ze kennen namelijk allen soms een verschil van ‘’ dag & nacht ‘’. De plant gaat ’s nachts ‘’slapen’’. Dit houdt in dat de plant, als deze in het donker staat, zijn blaadjes dichtknijpt. In het daglicht staan de blaadjes open om zoveel mogelijk licht te kunnen vangen.

De oxalis is een bijzonder product met een rijke culturele geschiedenis. Daarnaast zijn de speciale eigenschappen van het plantje uniek in de plantenwereld.

Bejafleur is een van de kwekers in Europa die Oxalis kweken. De drie bovengenoemde soorten worden door deze kwekerij met grote zorg gekweekt. Om dit zo duurzaam mogelijk te doen, worden er helemaal geen beschermingsmiddelen gebruikt. De oxalis worden vanuit bolletjes in twee verschillende potmaten gekweekt; 10.5 en 8cm.